Egy nehézkes téma

Vállalati tanácsadóként most már azt mondhatom, hogy számtalan esetben tudtam segítők kezet nyújtani a vállalkozók számára, és nagyon sok esetben láttam, hogy egy-egy vállalati témakör túlértékelt, vagy éppen alul értékelt a vállalkozók szemében. Ez persze azt gondolnánk, hogy nem okoz túl nagy problémát, de számtalan esetben sajnos nagymértékű energia és figyelemeltolódást igen, aminek hatására a vállalati tevékenység eredménye nem megfelelő mértékben növekszik, vagy épp meg is áll, ha a helyzet drámaisága fokozódik.

Két vállalati típus van, például a munkavédelem területét illetően. Van, aki kihelyezett tevékenységként egy külső szakértő csapat vagy vállalat segítségét kéri, és aki belső munkatárs alkalmazásával saját hatáskörben tartja ezt a tevékenységet is. Sokszor szembesülünk azonban azzal, hogy ez a két döntés közel sincs összehangban azzal, amit a vállalat megkívánna. Leginkább a tulajdonosok vagy az ügyvezető félelmei, óvatossága, vagy hozzáállása határozza meg ezt a döntést.

Én azt tudom mondani, hogy például a munkavédelem kihelyezése minden olyan vállalat esetében indokolt, aki nem talál egy annyira professzionális csapatot a munkavégzésre, akikben vakon megbízik a vállalat alkalmazásában. Mert ha már neki, mint cégvezetőnek vagy tulajdonosnak túl sok idejét veszi el a tevékenység ellenőrzése, a jogszabályok bogarászása, határidők betartásának ellenőrzése, minden esetben jobban jár, ha egy profi, maximális minőséget nyújtó és lelkiismeretes munkát végző csapatra bízza a munkavédelem területének ellátását, és ő a vállalati tevékenységre és eredményességre koncentrál. Nehéz a téma, de megéri jól dönteni, mert nagyon nagy mértékű fejlődést érhetünk el vagy bukhatunk vele. A jó döntés alapja pedig a megfelelő átgondolás és a lehetőségek feltérképezése. Például ajánlásként tudom adni az activesafety csapatának munkáját, amit megnézve még nem volt olyan vállalat, aki saját hatáskörben tartotta volna a munkavédelmi feladatok ellátását. Már az első kapcsolatfelvétel után biztos volt az együttműködés és ez biztosan számtalan estben is lesz még így az ajánlások által.